fbpx

behandelingen:

PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE

Wanneer psychosomatische fysiotherapie?

Vaak is er voor lichamelijke klachten een medische diagnose, echter kan er soms geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden worden. Er wordt dan al snel gedacht aan een psychisch probleem. Veel mensen vinden dit verwarrend, want zij ervaren toch echt lichamelijke symptomen. Deze patiënten gaan vaak naar de huisarts en specialisten om antwoord te krijgen op hun vragen. Meestal zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van (langdurige)klachten die samenhangen met spanning, stress, angst, pijn, vermoeidheid en/of andere onbegrepen klachten. Bij ‘psychosomatische klachten’ spelen niet alleen lichamelijke, maar ook psychische en sociale aspecten een rol. In de behandeling zal er dus aandacht zijn voor alle drie deze aspecten. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet direct duidelijk. Bij psychosomatische klachten is er vaak een verstoring in het evenwicht tussen belasting (last/gewicht dat gedragen moet worden, of dat op een persoon rust) en belastbaarheid (last die een persoon of lichaamsdeel kan verdragen), of in het evenwicht tussen spanning en ontspanning. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is voor mensen zelf vaak niet direct duidelijk.

Behandeling

Het eerste consult zal bestaan uit een uitgebreid gesprek, de intake. Tijdens deze intake inventariseren we de klachten. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten. We proberen een verband te leggen tussen mogelijke oorzakelijke en/of in stand houdende factoren. Na de intake wordt er een individueel behandelplan opgesteld dat past bij u.
Vanaf het tweede consult wordt gestart met de behandeling. De psychosomatisch fysiotherapeut maakt binnen de behandelingen gebruik van verschillende interventies.

Voorbeelden van interventies zijn:

  • Ontspanningstherapie
  • Bewegingstherapie
  • Runningtherapie
  • Mindfulness
  • Adembewustwording en ademtherapie
  • Verbeteren van het lichaamsbewustzijn door oefeningen
  • (Pijn)educatie
  • Communicatieve massage
  • Stressmanagement
  • Gedragsmatige coaching en begeleiding

Daarnaast is er aandacht voor uitleg over de klachten, adviezen en oefeningen voor thuis.

Onze specialisten

De fysiotherapeuten van Fy-fit fysiotherapie Nijmegen werken samen in een hecht team. Onze patiënten staan centraal. Voortdurend wisselen wij onderling onze kennis en ervaringen uit, en regelmatig werken verschillende therapeuten samen om tot een optimaal behandelresultaat te komen.

Wat patiënten regelmatig vragen:

Waar zitten jullie?

Onze praktijk heeft verschillende locaties in Dukenburg, Overasselt en Wijchen. Klik hier voor een overzicht.

Kun je bekijken hoe ik verzekerd ben?

Wanneer wij uw patiëntgegevens invoeren kunnen wij direct zien hoe u verzekerd bent, de actuele status van uw aanvullende verzekering kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie of reeds door uw vergoeding heen bent, kunt u na afloop van uw behandeling direct per pin betalen.

Welke behandeling past het beste bij mijn klacht?

Na een intake gesprek wordt samen met u een behandelplan opgesteld, waarbij besproken wordt wat uw fysiotherapeut de beste behandeling vindt voor uw klacht.

Hoe snel kan ik terecht voor een afspraak?

Over het algemeen kunt u binnen 2 werkdagen terecht voor een afspraak, wij hebben geen wachtlijst. Klik hier om een afspraak te maken.

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

Naar uw afspraak mag u uw legitimatie en een handdoek meenemen. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie of reeds door uw vergoeding heen bent, kunt u na afloop van uw behandeling direct met pin betalen.

Welke extra maatregelen hanteren we i.v.m. het Coronavirus?

Onze therapeuten volgen de voorschriften van het RIVM mbt het Coronavirus.
Om te zorgen voor een veilige omgeving vragen wij u uw afspraak te annuleren of om te zetten naar een telefonisch of Online Consult wanneer u last heeft van één van de onderstaande verschijnselen:
– neusverkoudheid
– hoesten, kuchen of niezen
– benauwdheid
– koorts (vanaf 38 graden)
– één van uw huisgenoten heeft koorts of benauwdheidsklachten
– er is de afgelopen 14 dagen bij u of uw huisgenoot COVID-19 vastgesteld

U kunt dit telefonisch doorgeven: 024-3447833 of via de mail: info@fysiotherapienijmegen.nl

In aanvulling op onze bestaande hygïene- en infectiepreventiemaatregelen hanteren wij extra maatregelen i.v.m. het Coronavirus. Zo zorgen wij ervoor dat uw bezoek aan onze praktijk zo veilig mogelijk is.

Wij vragen het volgende van u:
– Wij stellen het op prijs wanneer u  tijdens de behandeling een mondmasker draagt
– Kom op tijd maar niet ruim van te voren ( maximaal 5 minuten), dit om een volle wachtkamer te voorkomen
– 1,5 meter afstand te houden wanneer u in de praktijk bent
– Graag bij binnenkomst uw handen desinfecteren

Zou u zo vriendelijk willen zijn een eigen handdoek mee te nemen?

 

Deel deze pagina

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp