fbpx

Spierpijn na tuinieren

De eerste echte lentezon komt door en het paasweekend staat voor de boeg. Dat betekent dat we met zijn allen fanatiek aan het werk gaan in de tuin. Maar hoe doen we dit op een verantwoorde manier? En voorkomen we spierpijn na tuinieren?

Tuinieren, een leuke en ontspannende hobby voor velen, maar tegelijkertijd ook een behoorlijk belastende activiteit. Tijdens het tuinieren ontstaat er flink wat stress op ons bewegingsapparaat. Na een winterperiode vaak minder bewogen te hebben en de tuin links te laten liggen, zorgen de eerste zonnestralen in maart er vaak voor dat mensen getriggerd worden om het werken in de tuin weer op te pakken. Deze periode van inactiviteit zorgt er echter voor dat de capaciteit van ons lichaam niet meer helemaal afgestemd is op wat we weer van het lichaam gaan vragen middels het tuineren.

Tijdens het tuinieren worden onze botten, spieren en gewrichten dus belast op een manier die ze (langere tijd) niet meer gewend zijn. Dit betekent vaak dat mensen met een ongetraind lichaam direct te snel, te veel, te langdurig en/of te zwaar werk in de tuin verrichten. Zonder dat het lichaam daar dus goed op aangepast is. Dit kan leiden tot het ontstaan van spierpijn en allerlei blessures zoals rug- en nekklachten, klachten in de schouder en of armen, maar ook heup en knieklachten komen vaak voor. Deze opmerkelijke stijging van dit type klachten in de voorjaarsperiode wordt ook wel het voorjaarssyndroom genoemd binnen de fysiotherapie.

Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat spierpijn klachten na het tuinieren voorkomen kunnen worden?

Warming-up

Aangezien tuinieren een behoorlijk belastende activiteit is, kan het benaderd worden als een sportactiviteit. Net zoals voor het sporten kunt u dan ook voor het tuinieren een warming-up doen. Dit kan bestaan uit lichte rekoefeningen voor verschillende delen van het lichaam (nek, rug, armen en benen) en bijvoorbeeld een korte wandeling vooraf.

Doseren van werkzaamheden

Zorg voor dosering van de werkzaamheden. Dit houdt concreet in dat u probeert te voorkomen dat u te lang achter elkaar in een keer doorwerkt. Wissel werkzaamheden af met voldoende rust binnen een dag. Alhoewel het verleidelijk is dit wel te doen, kunt u proberen te voorkomen om alle benodigde werkzaamheden af te maken in 1 weekend; verspreid dit bij voorkeur over een langere tijdsperiode.

Afwisseling van houdingen en posities

Naast voorkomen van een te lange duur van werkzaamheden achter elkaar, is hetspierpijn na tuinieren ook belangrijk om tijdens de werkzaamheden langdurige een en dezelfde houdingen en posities te voorkomen. Wissel dus vaak af van houding en positie tussendoor. Het lichaam is gemaakt om te bewegen en minder goed gebouwd op langdurig (statische) volgehouden houdingen en/of posities. U kunt dus proberen te voorkomen dat u langdurig achtereen in bijvoorbeeld een voorovergebogen positie staat of dat u langdurig op de knieën zit terwijl naar de grond gereikt moet worden. Taken/werkzaamheden kunnen dus afgewisseld worden, wissel bijvoorbeeld het plukken van onkruid af (in geknielde positie) met het snoeien van de heg (recht opstaande positie in stand) en omgekeerd.

Gebruik gereedschap

Om te voorkomen dat u teveel voorover gebukt moet werken, kunt u ervoor kiezen om tuingereedschap te gebruiken dat bestaat uit lange stelen zoals een hark of schop.

Tillen zonder last arm

Om spierpijn na tuinieren in de schouders en armen te voorkomen is het daarnaast belangrijk dat u het herhaaldelijk tillen van dingen met een grote lastarm probeert te voorkomen. Dit betekent concreet dat u probeert om het het tillen van dingen met een gestrekte arm voor u uit probeert te verminderen. Houdt bij voorkeur dus dingen die getild moeten worden dichtbij het lichaam.

Mochten er na toepassing van bovenstaande tips onverhoopt toch klachten zijn ontstaan? Wacht dan niet te lang en neem telefonisch contact (024-3447833) (WhatsApp: 0627165747) op voor advies en een passende behandeling met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, stuur een e-mail naar info@fysiotherapienijmegen.nl of maak een afspraak via onze website.

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

voetbalblessuresRevalidatie voetbal
Stel een vraag via WhatsApp