fbpx

De meest voorkomende voetbalblessures

Je enkel klapt ineens om, er komt te veel rek op een spier of tijdens een harde botsing loop je een kneuzing op. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende voetbalblessures?

Tijdens het voetballen maken we veel gebruik van onze botten, spieren, pezen en gewrichten. Door voetbal belasting worden botten en pezen steviger, spieren dikker en gewrichten soepeler. Voetbal is een sport die veel wordt beoefend in Nederland. Het geeft veel mensen plezier, maar soms kan het ook misgaan en kunnen blessures ontstaan. Het is in absolute zin niet de meest blessuregevoelige sport, maar door het groot aantal voetballers komen voetbal gerelateerde blessures wel het meest voor. Het blijkt dat voetballers de meeste bezoeken brengen aan de spoedeisende hulp (SEH). In 2019 liepen 1,2 miljoen voetballers een blessure op en bezochten ruim 33.300 spelers een SEH.

Veelvoorkomende letsels door voetbal

Meer dan 80% van alle voetbalblessures ontstaat acuut en kenmerkt zicht door een specifiek duidelijk aan te geven ontstaansmoment tijdens een training of wedstrijd. Het overige deel bestaat uit blessures die geleidelijk aan ontstaan, zoals een overbelastingsblessure.
Ruim 80% van de blessures die ontstaan bevinden zich in de benen. Enkelverzwikkingen komen hierbij het meeste voor. Het afscheuren van de voorste kruisband in de knie is ook een bekende blessure onder voetballers. Daarnaast zijn ook spierblessures veel voorkomend. Met name de hamstring- en liesblessures worden veel gezien in de praktijk.

Als een blessure acuut ontstaat, moet er eerst beoordeeld worden of er al dan niet sprake is van een breuk. Bij verdenking op een breuk dient de voetballer direct doorgestuurd te worden naar de SEH. Het hervatten van een training of wedstrijd wordt dan ook niet geadviseerd. Belangrijk is om de blessure eerst te laten beoordelen door een (sport)fysiotherapeut en/of een (huis)arts.

Oorzaken voetbalblessures

De oorzaak van voetbalblessures is relatief vaak een val (53%), voornamelijk door zwikken (14%) zonder dat er hierbij direct sprake is van een contact situatie (met bijvoorbeeld een andere speler). Het overige deel van de blessures ontstaat vaak wel na een contactmoment; lichamelijk contact met een andere speler (21%) of contact met een voetbal (14%).

Blessures voetbal voorkomen

Ondanks dat er jaarlijks veel voetballers in Nederland geblesseerd raken, kan een goede voorbereiding veel blessures voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om aan drie zaken voldoende aandacht te besteden:

  • Warming-Up
  • Krachtoefeningen
  • Arbeidsrustverhouding tijdens de training en tussen trainingen en wedstrijden

Meer weten over de preventie betreft voetbalblessures? Bekijk dan onze Webinar over spierblessures en preventie: https://www.fysiotherapienijmegen.nl/webinar-spierblessures/

Wilt u de begeleiding bij de revalidatie van een voetbalblessure of juist begeleiding in het voorkomen van blessures? Kijk dan gerust op deze pagina of maak een afspraak met een van onze specialisten. 

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

spierpijn na tuinieren
Stel een vraag via WhatsApp