Zitpositie racefiets, 3 dingen waar jij op moet letten voor je de (race)fiets opstapt
Ben jij als (beginnend) fietser benieuwd hoe je prestaties verbeterd kunnen worden en hoe je veelvoorkomende blessures kunt voorkomen?
De temperaturen lopen langzaam op, het lente zonnetje komt vaker door en het is langer licht s ’avonds. Veel andere sporten zijn nog niet mogelijk. Redenen genoeg voor veel mensen om de fiets weer uit de schuur te halen of om een nieuwe fiets aan te schaffen. Maar voordat je de weg op gaat, is het belangrijk dat er nauwkeurig gekeken wordt naar de zitpositie op je racefiets, de afstellingen van uw fiets en overig materiaal zoals schoeisel. Enerzijds kan dit blessures voorkomen en anderzijds kunnen de prestaties worden geoptimaliseerd. Deze blog bespreekt kort een aantal belangrijke aspecten waarnaar gekeken kan worden.
————————————————————————————————————————————–
Blessures
Wist u dat buiten de acute letsels knieklachten het meeste voorkomen bij fietsers? De meeste knieklachten zijn gerelateerd aan het patalla-femorale gewricht (het gewricht tussen knieschijf en bovenbeen).
Echter zijn er meerdere klachten rond de knie die een rol kunnen spelen. Daarnaast komen peesirritaties ook vaak voor bij fietsers, zoals die van de kniepees. De zitpositie op je racefiets speelt een rol, de druk op het kniegewricht heeft een relatie met de zadelhoogte. Met een te laag zadel verhoog je over het algemeen de kans op patellofemorale klachten. Naast zadelhoogte is de afstelling van de schoenplaatjes ook van belang, net als de kracht van spieren rond de heup en het bovenbeen.
————————————————————————————————————————————–
————————————————————————————————————————————–
Schoenplaatjes, zooltjes, shims en wedges waar zijn ze voor?
Verlies geen onnodige kracht!
Wil je efficiënter fietsen dan heeft volledig ondersteunde voet vele voordelen. Een optimale krachtoverbrenging van het been naar het pedaal gebeurd door een stabiele voet zodat er tijdens het fietsen minder secundaire(stabiliserende) spieren worden gebruikt.
Dit merk je voornamelijk bij langere ritten en bij meerdere dagen achter elkaar fietsen. Met een stabiele voet fiets je eenvoudiger, met meer plezier en kun je je grenzen opzoeken.
————————————————————————————————————————————–
Fiets zooltjes zijn toch echt anders dan ‘gewone’ zooltjes
De voet is complex! Het zijn 26 botjes, 33 gewrichten en meer dan 100 spieren, pezen en gewrichtsbanden.
Sta je rechtop dan heb je een stabiele lichaamspositie waarbij 67% van je gewicht wordt gedragen door je hiel en 33% door de voorvoet. Hierbij wordt de voorvoet voornamelijk gebruikt voor steun en heeft het een stabiliserende werking.
Bij fietsen komt vrijwel alle druk op de voorvoet. Dit geeft minder stabiliteit, kost daardoor veel kracht en is vermoeider.
Door hoge druk op de voorvoet zijn fiets zooltjes soms nodig om je stabiliteit te geven tijdens het fietsen. Dit kan dus ook als je ze met het lopen niet nodig hebt.
Wilt u meer weten over de afstelling van uw fiets en materialen of wilt u een afspraak inplannen voor een bike-fitting? Kijk dan op onze bikefitting pagina of maak een afspraak via onze website, neem telefonisch contact op met onze praktijk (024-3447833) (WhatsApp: 0627165747) of stuur een berichtje via de mail info@fysiotherapienijmegen.nl